Zweden is het grootste land van Scandinavië en strekt zich uit over verschillende klimaten. Het land kent prachtige natuur, fascinerende landschappen en avontuurlijke wildernissen. Naast de vele meren en grote bossen, kent Zweden ook steden met veel historie en cultuur zoals Stockholm en Gothenburg. Het Zweedse Lapland, in het verre noorden van Zweden, wordt voornamelijk gekenmerkt door de kou, besneeuwde bergen en prachtige natuur.

Wij bezochten Zweeds Lapland in november, en reisden naar Lulea, Kiruna en Harads in 9 dagen. 

Reisroute zweden
Abisko National Park
Zweeds Lapland
Zweeds Lapland
Zweeds Lapland

Dag 1: Heenreis

Onze eerste vakantie dag bestond voornamelijk uit vliegen. Omdat wij buiten het hoogseizoen naar Zweeds Lapland gingen, waren er geen directe vluchten vanuit Amsterdam beschikbaar. We vlogen met Lufthansa de volgende route; van Amsterdam naar Frankfurt, van Frankfurt naar Stockholm,  en vervolgens van Stockholm naar Lulea. Allemaal korte vluchten, en gelukkig korte overstappen. Toen we rond acht uur ’s avond aankwamen op Lulea Airport (LLA) was het al donker buiten. 

Vervolgens hebben we onze huurauto opgehaald welke al klaar stond en zijn we naar ons hotel op slechts 10 minuten rijden afstand vertrokken. Deze eerste dag hebben we behalve een diner in een lokaal café niets meer gedaan.

Hotel

Tijdens onze eerste dag in Zweeds Lapland hebben wij in het Elite Stadhotellet Lulea overnacht. Dit is een vier-sterren hotel midden in het centrum van Lulea. Wanneer je het hotel uitstapt sta je direct in de winkelstraat van de stad. Wij verbleven in een standaard tweepersoonskamer; een ruime kamer met een tweepersoonsbed en uitzicht op het parkje voor de deur. De overnachting was inclusief goed ontbijt in een enorme klassieke balzaal, welke echt de eyecatcher is van het hotel. Een ideaal hotel voor een aantal dagen in Lulea!

Elite Stadshotellet Lulea
Elite Stadshotellet Lulea
Booking.com

Vlucht

Zoals al eerder genoemd, vlogen wij vanuit Amsterdam Schiphol Airport (AMS) – via Frankfurt en Stockholm – naar Lulea Airport (LLA) met Lufthansa. De laatste vlucht werd uitgevoerd door SAS Scandinavian Airlines. We hadden voor alle vluchten stoelen in business class geboekt zodat we in deze COVID-19 periode nog meer afstand konden houden van de andere mensen. De vluchten met Lufthansa zijn ons heel goed bevallen. De stoelen waren ruim en er was altijd een lege stoel naast ons beide. We kregen op allebei de vluchten een lekkere maaltijd, ondanks dat de vluchten maar heel kort duurden. Het is dus zeker een aanrader om ook op korte vluchten met Lufthansa te vliegen! Over de vlucht met SAS  zijn we minder enthousiast. Helaas leek deze vlucht niet op business class; we zaten dicht op elkaar en kregen niet eens een glaasje drinken.

Lufthansa
Lufthansa
Schiphol Airport
Schiphol Airport

Dag 2 - 5: Kiruna

Op onze tweede dag in Zweeds Lapland vertrokken we richting Kiruna. De route van Lulea naar Kiruna is bijna 350 kilometer lang; een rechtstreekse rit van ruim vier uur. Tussendoor hebben we een aantal stops gemaakt op plaatsen welke we mooi vonden, voornamelijk in hele kleine dorpjes maar ook in Gallivare. Hierdoor hebben we ruim 6 uur over de prachtige route gedaan. Onderweg veranderde het landschap van groen naar volledig bedekt in sneeuw. Ook kwamen we onderweg een kudde rendieren tegen welke op de snelweg liepen. 

De volgende dag zijn we opnieuw in de auto gesprongen voor een prachtige route van ongeveer 300 kilometer. We zijn van Kiruna naar Riksgränsen gereden. Riksgränsen ligt slechts een paar kilometer van de Noorse grens af. Onderweg reden we door Abisko National Park, langs prachtige bergen en de mooiste meren. Dit wordt niet voor niets een van de mooiste routes van Zweden genoemd. ’s Avonds hebben we de Aurora Spa bezocht; een winnaar van de World Luxury Spa Awards. 

Op onze derde dag in Kiruna hebben we ’s morgens de stad zelf bezocht. Jammer genoeg was de ijzermijn dicht i.v.m. COVID-19. De kerk van Kiruna vonden wij een de mooiste bezienswaardigheden in deze stad. Vervolgens zijn we doorgereden naar het enige echte Icehotel van de wereld. Deze ligt op slechts 17 kilometer van Kiruna in Jukkasjärvi. Een van de meest bijzondere hotels waar wij ooit zijn geweest. Dit hotel is volledig gemaakt van ijs, dus bijvoorbeeld ook de bedden, de bar en de glazen. 

Op onze vierde dag in Kiruna hadden we opnieuw een unieke ervaring op de planning staan; een bezoek aan Husky Dreams. Een kleine boerderij in Krokvik, net buiten Kiruna, met maar liefst 29 huskies. Na een uitgebreide uitleg en ontmoeting met de huskies, vertrokken we voor een training met de huskies. We sloten de dag af met een traditionele fika bij Per en Jenni, de eigenaren van Husky Dreams. 

Tijdens onze avonden in Kiruna hebben we meerdere keren geprobeerd het Noorderlicht te spotten, helaas is dit niet goed gelukt. Op een paar kilometer van Kiruna ligt het Abisko National Park; de beste plek ter wereld om het Noorderlicht te zien. Jammer genoeg heb je nog steeds een beetje geluk nodig om het te mogen zien. 

Hotel

Tijdens ons bezoek aan Kiruna verbleven we in Camp Ripan. Een vier-sterren hotel aan de rand van Kiruna. In dit hotel verblijf je in je eigen chalet met eigen ingang. Het hotel heeft een eigen restaurant met lokale gerechten en een goed ontbijt. Verder heeft Camp Ripan de Aurora Spa, welke is uitgeroepen tot de Best Unique Experience Spa van Europa. Het chalet an sich vonden wij niet heel bijzonder, echter maken de locatie, het goede restaurant en bijzondere spa dit een geweldig keuze! 

Wat wij ook heel belangrijk vinden is dat het hotel is gecertificeerd als milieuvriendelijk hotel!

Camp Ripan Kiruna
Camp Ripan Kiruna
Booking.com

Auto huur

Omdat wij van plan waren om veel (lange) afstanden af te gaan leggen in Zweeds Lapland, hadden we vooraf al een huurauto geboekt. Wij haalden de auto op bij Lulea Airport en brachten hem daar ook weer terug. Wij hebben een Volvo V40 gehuurd bij Hertz, en zijn daar erg tevreden over. Helaas lieten de grote afstanden, natuur en infrastructuur het nog niet toe een elektrische auto te huren. 

Wanneer je van plan bent om Zweeds Lapland te bezoeken, dan raden wij zeker aan om een auto te huren. Op die manier kun je de omgeving en prachtige natuur het beste ontdekken.

Zweeds Lapland
Zweeds Lapland
Icehotel
Icehotel
Zweeds Lapland
Aurora Spa Kiruna
Kiruna
Riksgr
Husky Zweeds Lapland
Huskies
Zweeds Lapland
Zweeds Lapland
Kiruna

Dag 6 - 9: Lulea

Vervolgens vertrokken we op onze zesde dag in Zweeds Lapland weer terug naar Lulea. Opnieuw een route van ongeveer 350 kilometer, en opnieuw kwamen we een kudde rendieren tegen op de snelweg. ’s Avonds liepen we een stukje door het centrum van Lulea en hadden we een heerlijk diner bij het Savoy hotel. 

De volgende dag stonden we al vroeg op, want dit zou een drukke dag worden. ’s Morgens hebben we alle toeristische bezienswaardigheden van Lulea bezocht. In de middag had Nadia een belangrijk (online) examen. Vervolgens vertrokken we vanuit Kiruna naar Harads om een nacht in het Treehotel te verblijven. Dit was een hele bijzondere ervaring, waar wij een aparte blog over hebben geschreven: Hotel review | Treehotel in Zweden 

Dag acht was onze laatste volledige dag in Zweeds Lapland. We werden wakker in een prachtige boomhut tussen de bossen van Harads. Op de terugreis naar Kiruna, zijn we gestopt in Gammelstad. Een mooi kerkdorp welke is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst, en zeker het bezoeken waard is. 

De volgende dag vlogen we alweer vroeg terug van Lulea – via Stockholm en Frankfurt – naar Amsterdam.

Hotel

De nachten in Lulea verbleven we opnieuw in het Elite Stadhotellet Lulea, zoals we hierboven ook al hebben beschreven.

Ook verbleven we één nacht in het unieke en hele bijzondere Treehotel. Een hotel met zeven verschillende boomhutten in de bossen van Harads. Een hoogtepunt van onze reis!

Treehotel Harads
Treehotel Harads
Booking.com

Vlucht

Ook op de terugreis vlogen wij met Lufthansa, vanuit Lulea (LLA) – via Stockholm en Frankfurt – naar Amsterdam Schiphol Airport (AMS). De eerste vlucht werd opnieuw uitgevoerd door SAS Scandinavian Airlines. De ervaringen waren gelijk aan de heenweg. Verder hebben wij voor zowel de heen- als terugreis onze CO2 gecompenseerd bij Lufthansa. Hiervoor werkt Lufthansa samen met Compensaid, en zorgen zij ervoor dat jouw gehele CO2-uitstoot wordt gecompenseerd. Voor onze vluchten zijn er 5.86 bomen geplant, wat een CO2-uitstoot van 977 kg compenseert. Wij vinden het heel belangrijk om zo duurzaam mogelijk te reizen en de impact op het klimaat te beperken.

Tussen onze vluchten hebben we in Stockholm de SAS Gold Lounge bezocht voor een paar uurtjes. Hier was het heel rustig, ruim en schoon. Daarnaast was er goed eten en veel keuze in het drinken, ondanks de COVID-19 beperkingen.

Lufthansa
SAS Gold lounge
Gammelstad
Gammelstad
Zweeds Lapland

Kosten voor 9-daagse rondreis door Zweeds Lapland

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de kosten welke wij gemaakt hebben voor vluchten, autohuur en hotels. Houdt er rekening mee dat deze prijzen misschien op dit moment niet meer hetzelfde zijn. Dit overzicht is dus voornamelijk een indicatie van wat een rondreis door Zweeds Lapland zou kunnen kosten. Hiernaast zijn er natuurlijk ook nog kosten voor openbaar vervoer, eten / drinken en activiteiten. Zie hier de huidige wisselkoers van de Euro.

Kostenpost Totale kosten (voor twee personen)
Vlucht Amsterdam - Lulea
€1.250
CO2 compensatie
€20
Autohuur
€325
Hotel in Lulea
€375
Hotel in Kiruna
€650
Hotel in Harads
€780
Totaal
€3.380
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit mag je niet missen!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste aanbiedingen, reisgidsen, reviews, tips & tricks in je inbox.